Guide

Central investorinformation

Alle UCITS investeringsfonde skal udarbejde dokumentet “Central investorinformation”, som følger en fælles EU-standard. Det er et dokument på to sider med beskrivelse af investeringspolitikken, afkast, risiko og omkostninger. For ikke-UCITS fonde, dvs. kapitalforeninger mv., hedder dokumentet “Væsentlig Investorinformation”. Dokumentet kan betragtes som en varedeklaration på investeringsbeviser, og strukturen er ens både for danske investeringsforeninger og ETF´ere.

Central Investorinformation indeholder følgende faste afsnit for alle fonde

Mål- og investeringspolitik

– Målet med investeringspolitikken
– fondens benchmark
– om der foretages valutaafdækning
– om det er en aktivt eller passivt (indeks) forvaltet fond
– om fonden anvender derivater (afledte finansielle instrumenter)
– hvor lang tidshorisont investor som minimum bør have for at investere i fonden
– om det er udbyttebetalende eller akkumulerende fond (hvor udbytter geninvesteres automatisk i fonden)
– om fonden investerer direkte i værdipapirer eller får afkastet via derivater (syntetisk replikering)
– om fonden udlåner de købte værdipapirer, hvilket giver en indtægt til fonden

Risiko- og afkastprofil
I dette afsnit vises en risikoindikator med værdierne 1-7. Indikatoren viser sammenhængen mellem risiko og afkastmuligheder ved forskellige investeringer og hvilken værdi fonden har på skalaen. Risikoen er ikke baseret på forventninger til fremtiden, men er bestemt af udsvingene i afkast de seneste 5 år. I afsnitter beskrives også de særlige risici som afdelingen kan have, det kan eksempelvis være renterisiko, valutarisiko og kreditrisiko. Aktiefonde har normalt en risikoindikator på 5-6, og danske obligationsfonde typisk 2-4, og pengemarkedsfonde (som der er få af i Danmark) en værdi på 1.

Omkostninger
De løbende omkostninger til investeringspleje, administration mv., som automatisk fratrækkes afkastet, vises som den forventede sats og kan ændre sig. Omkostninger til fonden ved at købe og sælge investeringsbeviserne vises som de maksimale satser og kan være lavere, når der handles. Det er vigtigt her at se efter om fonden har resultatafhængig honorar (også kaldet performance fee), som betyder ekstra omkostninger når afkastet er over en vis størrelse. Indeksfonde har ikke resultatafhængigt honorar. Fondens egne direkte og indirekte handelsomkostninger ved handel med værdipapirer vises ikke, og investors egne omkostninger til handel (kurtage) vises heller ikke. ÅOP vises heller ikke, da det er et dansk nøgletal. Læs mere på siden om omkostninger.

Tidligere afkast
Her vises fondens startdato og en figur med fondens og benchmark afkastet op til 10 år. Er fonden nystartet vises ingen afkast. Fondens tidligere resultater vises med udbytter geninvesteret i fonden. For indeksfonde skal afkastet være så tæt på benchmark afkastet, men vil næsten altid være lidt lavere, afhængig af hvor høje omkostninger fonden har.

Praktiske oplysninger
Dette afsnit beskriver muligheder for yderligere information, bl.a. hvor prospektet han hentes, hvor kurser og afkast kan læses, samt hvordan investeringsbeviserne kan handles.

Liste med med Central Investorinformation for danske investeringsforeninger
Du kan se Central Investorinformation for de danske investeringsforeninger på Finans Danmarks hjemmeside.

Hvad vises ikke i Central investorinformation

Der er relevante investoroplysninger, som ikke kan ses i Central investormation. Nedenstående oplysninger kan som regel ses i de supplerende faktaark, som de fleste fondsudbydere laver, eller kan ses på fondens hjemmeside.

  • Active Share og Tracking Error. Active Share viser, hvor stor en andel af porteføljen, som er forskellig fra benchmark. Tracking Error viser, i hvor høj grad det afkastet har afveget indeksudviklingen de seneste 3 eller 5 år.
  • Standardafvigelsen i afkastet.
  • Porteføljesammensætningen, dvs. i hvilke selskaber, regioner og lande er der investeret.
  • Handelsomkostninger og indirekte handelsomkostninger.
  • ÅOP, som er de maksimale samlede investoromkostninger målt ved en investeringsperiode over 7 år.
  • Aktivt ejerskab, som er hvor meget fonden er i dialog med selskaber i porteføljen om eksempelvis miljøproblemer og medarbejderforhold
  • Fondens eller andelsklassens formue, dvs. hvor mange penge har investorerne ialt investerer i fonden.