Investortools

  • Central Investorinformation
    Det mest vigtige dokument er Central Investorinformation, som altid bør læses inden investering. Det er et to-siders dokument, som er ens opbygget for alle UCITS investfonde i Europa, så det indeholder samme information opstillet ens for UCITS ETF og danske investeringsforeninger. Dokumentet indeholder fakta som investeringspolitik, omkostninger, tidligere afkast, politik for anvendelse af finansielle instrumenter mv.

  • Risikoprofil og investeringspolitik
    Din risikoprofil, dvs. bl.a. hvor store tab du kan tåle og hvor meget du vil acceptere i afkastudsving, påvirker hvor meget du skal investere i aktier og obligationer, og på hvilke markeder. Flere investeringsrobotter tilbyder en gratis risikoprofil, og du kan vælge i at investere via robotten efterfølgende og få automatiske rebalanceringer i takt med afkastudviklingen (hvilket koster lidt ekstra i forhold til at stå for det selv). De største og mest populære danske investeringsrobotter er NORD.investments, June fra Danske Bank, og Doland.
  • Proces for investering og tjekliste
    Inden valg af fonde skal der være styr på risikoprofil, hvilke markeder der skal investeres på, og herefter kan der ske valg af fonde. Vælger du selv fonde kan tjeklisten her hjælpe med at huske de nøgletal du kan vurdere og sammenligne inden investeringsfondene vælges og købes.
  • Morningstar – nøgletal og analyser egne porteføljer
    Morningstar.dk indeholder et væld af nøgletal om de enkelte fonde og giver mulighed for at analysere egne porteføljer. Mest anvendt er Morningsstar-stjernerne, som giver 1 til 5 stjerner til de enkelte investfonde baseret primært det risikojusterede historisk afkast. Morningstar har også en analyse af investeringsprofilen i de enkelte fonde og nøgletal om bæredygtighed og CO2-aftrykkene i fondene. Du kan også her via X-ray funktionen tjekke hvor meget overlap der evt. er i dine porteføljer, eksempelvis hvor meget USA eller Emerging Markets vægter i din portefølje samlet set, og du kan på basis heraf overveje justeringer. Morningstar har har også ratings for bæredygtighed og CO2 udslip.
  • Justef.com
    Justetf – sammenligning af UCITS ETF´er og inspirationslister
    På justETF kan du finde en række europæiske UCITS ETF´er inden for samme tema, og der er mulighed for at se de ETF´er, som følger et bestemt indeks, ligesom du kan opbygge din egen portefølje. Siden er meget enkelt og pædagogisk opbygget, og der er enkel mulighed for at sammenlinge ETF´er. Siden har mange nøgletal for de enkelte UCITS ETF´er, herunder afkast. Du kan også finde mange afkast på indeks- og kategoriniveau, så du får et godt overblik.
  • Euroinvestor, Yahoo Finance og Børsen Investor
    Yahoo er et af nettets største finanssites med væld af nyheder og nøgletal for de enkelte markeder, investeringsfonde og selskaber, herunder de danske. Det danske Euroinvestor har mange både danske og internationale finansnyheder samt mulighed for at følge de enkelte markeder og sammensætte sin egen portefølje af værdipapirer til markedsovervågning. Børsen Investor giver også mulighed for stort markedsoverblik samt at følge egne investeringer.
  • Nordnet og SaxoInvestor
    Nordnet og SaxoInvestor giver begge mulighed for at handle og opbevare en lang række investeringsfonde, værdipapirer, certifikater mv., men har også nyheder og mulighed for at vise investeringsfonde baseret på tema, sorteret efter omkostninger mv. Andre populære platforme er deGiro og Etoro.
  • MSCI – bæredygtighed og sammensætning af markeder
    MSCI ESG Fund Ratings kan du indtaste fondsnavn, ticker eller ISIN og se hvorledes fonden er ratet hos MSCI på bæredygtighed i forhold til andre fonde, hvor stort C02 påvirkning fonden har, og om fonden investerer i selskaber, der overtræder internationale konventioner og standarder. Metoden bag ratingen er også basis for MSCIs SRI og ESG-indeks. MSCI har også detaljerede oversigter over, hvilke lande der er indeholdt i de forskellige indeks, og der er månedligt opdaterede faktaark for de enkelte indeks, fx MSCI World.
  • Tjek af skat
    Den optimale fond kan afhænge af skattestatus, som igen af afhængig af dine øvrige økonomiske forhold, og om fonden evt. skal være til virksomhedsordning, pension eller børneopsparing.
    Du kan se alle de aktiebeskattede fonde som ikke betaler udbytter på SKATs officielle positivliste (lagerbeskattede investeringsselskaber) eller Indeksinvest fondsliste. På www.beregnaktieskat.dk kan du se, hvorledes realisationsbeskatning og lagerbeskatning kan påvirke det samlede afkast efter skat af dine investeringer. Indeksinvest.dk har overblik over hovedprincipperne.
  • Finans Danmark. Investering Danmark udgiver en række statistikker på Finans Danmarks side. Her finde de overskuelig liste med affkast, omkostninger og risiko for næsten alle danske investeringsforeninger. Du kan også i statistikkken for Active Share og Tracking Error se, hvor aktive de enkelte investeringsfonde er i investeringerne i forhold til benchmark. Har du investeret i investeringsfond, som nu er lukket, kan du i oversigten for lukkede fonde se afkast indtil lukning og årsag til lukning.
  • Podcasts – lyt til investeringsnyheder på farten. Der er en masse spændende både danske og internationale podcasts, blandt de mest populære danske er Ophelia Invest Talks, Millionærklubben og Bundlinjen fra Finans.


Exit mobile version