Ved investeringer er det vigtigste at tage stilling til, om investeringsfondene beskattes som enten aktieindkomst eller kapitalindkomst, og om der sker beskatning ved salg (realisationsbeskatning), eller årligt (lagerbeskatning). Det er kun ved investering for frie midler, at det er nødvendigt at tage stilling til, hvorledes skatten betales. Ved investeringer på aktiesparekontoen, pensionsordninger og virksomhedssskatteordningen beskattes ens, så det er kun ved investeringer for frie midler det giver mening at vælge fonde på basis af skattebetaling.
XXXX
hvgt overblik
I investereringsfonde er det altid investor som betaler skatten. De danske fonde kan være enten realisations- eller lagerbeskattede ved investering for frie midler, mens alle de udenlandske ETF-fonde er lagerbeskattede. Udbyttebetalende danske investeringsfonde er realisationsbeskattede (beskatning ved salg), mens de akkumulerende er lagerbeskattede (årlig beskatning). I de udbyttebetalende danske fonde beskattes evt. udbytte dog også hvert år. Aktiefonde beskattes som aktieindkomst, og obligationsfonde som kapitalindkomst. I Aktiesparekontoen er beskatningen 17 pct., mens den er 15,3 pct. i pensionsordninger.
Følgende skema viser hovedprincipperne:
Skema pension
Skema VSO og selskab
Skema skattesatser og fradrag
E
Der er ingen entydig konklusion på, om realisationsbeskatning eller lagerbeskatning er optimal for den enkelte investor ved investering for frie midler, det afhænger bl.a.
urealiserede gevinster, og at man derfor skal indskyde ekstra midler på kontoen eller sælge værdipapirer for at betale skatten. En del private investorer foretrækker realisationsbeskatningen, så skatten udskydes.
Det er også vigtigt at være opmærksomme på forskellene mellem aktieindkomstbeskatning og kapitalindkomstbeskatning, se skemaet nedenfor.
Både realisations- og lagerbeskatning kan således både fordele og ulemper, og tilsvarende med aktie- og kapitalindkomstbeskatning, det afhænger af investors investeringer, afkast og indkomstforhold. Afhængig af den investors forhold kan det være en fordel med kapitalindkomstbeskattede fonde, hvis man når over grænsen på 27 pct. i aktieindkomstskat. Mange investorer har både realisations- og lagerbeskattede samt investeringer med aktie- og kapitalindkomstbeskatning på én gang. Den mest gunstige aktieindkomstsats for aktier er aktiesparekontoen med en sats på 17 pct., som er lavere end satsen for frie midler, så det er oftest en fordel af fylde aktiesparekontoen op først. Har man både en aktiesparekonto og et frit depot kan det dog være vanskeligt at skatteoptimere, da fradrag for tab ikke kan flyttes mellem de to ordninger. n ulempe ved realisationsbeskatningen er, at det kan være nødvendigt at planlægge aktiesalg over flere år, hvis man vil undgå den høje aktieindkomst sats på 42 pct. ved gevinster over 53.000 kr.
Skema aktieindkomst, ASK, pension og kapitalindkomst
Skema lagerbeskatning og realisationbeskatning
Skema ASK, Pension, Selskab, aktie og kapitalindkomst
Oversigt over beskatningen i indeksfondene
skats positivliste
TABEL med skattesater
Ved valg mellem aktieindkomst- og kapitalindkomstbeskattede investeringer, som lagerbeskattes, er den asymmetriske kapitalindkomstbeskatning værd at bemærke, da satsen for fradrag er lavere end beskatningen ved gevinst.
Hvilket beskatning efterlader investorerne med det højeste afkast efter skat? Beregninger på www.beregnaktieskat.dk viser pensionsbeskatningen med den lave 15,3 procent skattesats trumfer de øvrige opsparingsformer i form af højeste afkast efter skat. Derefter følger selskabsbeskatningen med en skattesats på 22 procent som den næstmest attraktive beskatningsform.
Produkt Skat Skatmetode Skattesats Fradrag Kommentarer
Aktier unoterede Aktieindkomst Realisation Tab på unoterede aktier kan trækkes fra anden aktieindkomst, se mere ved at klikke på "+" Af eventuel negativ aktieindkomst fra unoterede aktier beregnes en ”negativ skat”, der kan modregnes i den skat, der betales af anden skattepligtig indkomst. Det er en betingelse for fradrag i anden skattepligtig indkomst, at de omhandlede aktier ikke i ejertiden har været børsnoterede.Se nærmere om unoterede aktier og konkursaktier hos Skat under ”Når du sælger aktier og andre værdipapir
Aktier noterede Aktieindkomst Realisation 27% op til 55.300 DKK. 42% over 55.300DKK. Aktieindkomst opgøres særskilt i forhold til den skattepligtige indkomst (og det dobbelte grænsebeløb for ægtefæller) Et ikke udnyttet tab blive overført til en eventuel ægtefælle og tabTab kan fratrækkes i anden aktieindkomst eller fremføres til senere år. Gevinst af børsnoterede aktier m.v., der er anskaffet senest pr. 31. december 2005, og som er omfattet af den særlige skattefri ”100.000 kr.”-overgangsordning, kan realiseres skattefrit efter mindst 3 års ejertid. Tab på disse aktier er hverken fradrags- eller modregningsberettiget.
Aktiefonde danske udbyttebetalende Aktieindkomst Realisation 27% op til 55.300 DKK. 42% over 55.300DKK. Tab kan fratrækkes i anden aktieindkomst eller fremføres til senere år. Incl. i denne kategori er blandede investeringsforeninger med mindst 50 pct. investeret i aktier. Kaldes også investeringsforeninger med minimumsbeskatning, da udbyttet skal være en vis størrelse for at blive realisationsbeskattet. Udover beskatning ved salg kan der være årlig beskatning af evt. udbytter. Investeringsforeningen trækker 27 procent i acontoskat af udbytterne, som modregnes i din slutskat for året.
Aktie ETF´ere på SKATS positivliste Aktieindkomst Lager 27% op til 55.300 DKK. 42% over 55.300DKK. Tab kan fratrækkes i anden aktieindkomst eller fremføres til senere år. Incl. danske og udenlandske fonde, som ikke er ETF´ere. SKATs positivliste ændres årligt så holder høje med om dine ETF beviser ændrer skattestatus
Aktie ETF´ere IKKE på SKATs positivliste Kapitalindkomst Lager Beskatning afhænger af øvrig indkomst. Nettokapitalindkomst medregnes til den almindelige skattepligtige indkomst i modsætning til aktieindkomst, der opgøres særskilt. Skattesatserne af nettokapitalindkomst varierer efter øvrig indkomst fra 0% (hvis man f.eks. slet ikke har anden indkomst, og dermed ikke har udnyttet sit personfradrag) til normalt mellem ca. 37,5% og 42,7% Tab Kaldes også investeringsselskaber. Bemærk der er asymmetri i beskatningen af positive og negative gevinster.
Obligationer Kapitalindkomst Lager Avance og tab er dog årsopgørelsen uvedkommende, hvis din samlede nettoavance og -tab på fordringer, obligationer og obligationsbaserede investeringsbeviser ikke overstiger en årlig bagatelgrænse på 2.000 kr Tab på obligationer kan ikke fradrages, hvis Danmark i henhold til en dobbeltbeskatningsaftale ikke har ret til at beskatte renter og kursgevinster.For obligationer købt før den 27. januar 2010, er gevinster af disse som hovedregel skattefrie mens tab ikke kan trækkes fra. Det gælder udtræk og realiserede handler mens renter beskattes som kapitalindkomst.
Obligations ETF´ere Kapitalindkomst Lager Incl. udenlandske fonde, som ikke er ETF´ere.
Danske obligationsfonde akkumulerende Kapitalindkomst Lager
Danske obligationsfonde udbyttebetalende Kapitalindkomst Realisation Incl. i denne kategori er blandede investeringsforeninger med mindst 50 pct. investeret i obligationer. Kaldes også investeringsforeninger med minimumsbeskatning, da udbyttet skal være en vis størrelse for at blive realisationsbeskattet. Bemærk der findes enkelte danske obligationsonde med udbyttebetaling, som er lagerbeskattet for frie midler.
Pension PAL-skat Lager 15,3%. Tab kan modregnes i gBeskatningen af afkast er ens for de forskellige pensionsformer såsom livrente, ratepension og aldersopsparing. Tab kan modregnes i gevinster efterfølgende år.
Aktiesparekonto ASK-skat Lager 17% Tab kan fremføres til senere års gevinster på ASK og medregnes i senere gevinster. Tab kan ikke modregnes i andre aktiegevinster udenfor aktiesparekontoen Aktiesparekontoen er skattemæssigt den mest optimale opsparingsform for aktier. Husk lagerbeskatningen, som kan gøre det nødvendigt at skyde ekstra midler ind på kontoen. Skatten kan indsættes igen på kontoen, dog fratrukket tilbage udbytteskat i udlandet, som ikke kan indsættes igen på kontoen.
Virksomhed (VSO)